Asansör kuyuları, bildiğiniz gibi bina temelinin altında bulunduğu için, dışarıdan, topraktan ve yeraltından gelen sulara en fazla maruz olan bölgelerdir.
Yapıların temel yalıtımı esnasında gözden kaçan bir nokta, bir eksiklik varsa bu durum ilk olarak asansör kuyularında kendini belli eder. Ayrıca asansörlerin sağlıklı kullanımı için asansör kuyularında su, nem ve rutubet asla bulunmamalıdır. Çünkü asansör kuyusunun nem alması tüm mekaniğin paslanmasına sebep olabilir. Hem asansör sisteminin işleyişini bozup, hem de kullanıcılarının sıkıntı yaşamasına sebep olabilir.
Neden Kuyu İzolasyonu Yapılmalı
Asansörlerin kullanımın sürekliliği için makine mühendisleri tarafından sürekli denetimlerinin yapılması gerekiyor ve bu denetimlere binaen renk renk etiketleniyor. Yeşil etiket, asansörün sorunsuz çalıştığını ve kullanımının devam edilebilirliğini belirtiyor. Kırmızı etiket ise asansörün sorunlu olduğunu, asla kullanılmaması gerektiğini ve en kısa sürede bu sorunun çözülmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu etiketlemede su yalıtımının önemi, kendini şöyle belli ediyor. Eğer asansör kuyusunun içerisinde su varsa bu durum direkt olarak kırmızı etiket sebebi oluyor ki bu etiket asansörün hiçbir şekilde kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.
Yeni yapılarda asansör kuyularının iç ve dış yalıtım uygulamaları sorunsuz yapılabilir iken eski yapılarda asansör kuyusunu dışarıdan yalıtım yapmak mümkün değildir. Bu sebepten içeriden bir yalıtım gerekmektedir. İçeriden yalıtım; negatif izolasyon ve kristalize su yalıtımı anlamına gelir.
Suyun geldiği yönün tersinden yapılan yalıtıma negatif izolasyon denir. Genellikle beton yüzeylerinde bulunan boşluklardan dolayı belirli su yalıtımı problemleri yaşarız. Kristalize su yalıtımı çalışma prensibi, kristalize yapılar asansör kuyusunun beton yüzeyinde bulunan boşlukları, çözünmeyen kristal yapılarla doldurarak, betonun yüzeyini geçirimsiz hale getirir. Yani dış tarafta gelebilecek suların geçişini engeller. Burada en önemli olan konu ise betonun sağlamlığıdır. Beton ne kadar sağlamsa, beton boşluk içerisinde oluşan kristallerin, su geçirmezliği daha yüksektir. Hazır beton tüm bu beklentileri karşılamaktadır.
İzolasyona İşlemini Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekilenler;
Asansör kuyusunda yalıtım uygulaması yaparken bazen ustalar kolaylık bakımından, asansör kuyusuna su çıkmasına rağmen elde şap betonu hazırlayıp, dökerek üzerine yalıtım uygulanmasını isteyebiliyorlar. Bu yaygın yapılan yanlış bir uygulamadır. Su alma ve sızmasına karşı kesin ve etkili bir çözüm alınmak isteniyorsa önce ana betonun düzgün ve sorunsuz olması gerekmektedir. Sıkıntılı betonlar kazınıp, ardından hazır beton uygulaması yapıp, onunda kurumasının ardından, uygun yalıtım uygulamasını gerçekleştirebilirler.
Kristalize su yalıtımı, her zaman tek başına yeterli olmayabilir. Eğer temel perde birleşim noktasında bir soğuk derz uygulaması varsa, perdede bir çatlak varsa buralardan asansör kuyusuna basınçlı su gelebilmektedir. Bu durumda öncelikle bu çatlakların poliüretan enjeksiyonla kapatılıp, doldurulması gerekmektedir. Ardından kristalize ve negatif izolasyon uygulaması ile sorun ortadan kalkmaktadır.
Asansör kuyusuna su yalıtımı uygularken asansörün kot kısmında bulunan bazı kablolar, düğmeler ve ekipmanlar muhakkak sökülmelidir. Yapılan yalıtım uygulamasından sonra ya yapıştırma olarak veya dübel atılması gerekiyorsa epoksi dübelleme uygulaması yaparak tekrar montajı yapılmalıdır. Bu da yapılan yalıtımın sağlıklı olması için atlanmaması gereken önemli bir ayrıntı olmaktadır.
Yalıtım ve izolasyon uygulamaları yaşam alanlarımızı sağlıklı ve sorunsuz kullanabilmemiz için büyük önem arz ediyor. Gerek yeni gerek eski yapılarda, eksik ve kusurlu yalıtım uygulamaları yüzünden yaşam kalitemiz düşebilir. Gökçe İzolasyon gibi vizyon ve misyon sahibi yalıtım ekibi ile stres yaşamadan yapısal sorunları emin ellere teslim edebiliriz. Gökçe İzolasyon özveri ve itina çalışan kalifiye ekibiyle sizlere hak ettiğiniz hizmeti vermektedir. Gönül rahatlığıyla yalıtım uygulamaları ihtiyacınızda bizlere ulaşabilirsiniz.