Yapıların temel taşlarından olan beton, yapısı gereği suyu emer ve her daim emdiği suyu içeriye verme eğilimindedir. Eğer betonda çatlak, soğuk derz ve segregasyon bölgeleri varsa buralardan suyun girme olasılığı daha fazladır.
Soğuk derz; farklı zamanlarda dökülen beton katmanlarının kaynaşmaması ve beton tabakalarının farklı olarak çalışmasına neden olan bir uygulama hatasıdır. Segregasyon ise beton hazırlarken ve uygularken ki yapılan yanlış uygulamalar sonrası betonun zayıflaması ve deforme olmasıdır.
Bu tarz problemlerde negatif kristelize su yalıtımlarıyla beraber önce su sızma odağı olabilecek çatlakların veya soğuk derzler arasındaki boşluğun özel malzemelerle doldurulması gerekmektedir. Bu yalıtım tekniğine; jel enjeksiyon su yalıtımı uygulaması denilir. Günümüzde jel enjeksiyon su yalıtımı uygulaması en etkili ve en kalıcı çözümler sunan uygulamalar arasında yer almaktadır. Jel, sağlamlaştırıcı ve elastik özellikli bir malzemedir. Su geçirmez özelliği ile de su yalıtımında tercih edilme sebebidir.
Yapıya zarar vermeyen ve kolay uygulama sunan yapısı da avantajları arasındadır. Özel bir makine sistemi ile, su formundaki jel, sorunlu alanlara, tüm ince çatlak ve boşluklara rahatlık ile ulaşır. Su ile karşılaştığında farklı bir yapıya dönüşen jel, su geçirmeme özelliği ile de yalıtıma önemli katkı sağlar. Dayanıklı bir malzeme olmasından dolayı kalıcı bir çözüm sunar.
Yapılarda su yalıtımı yapmak detaylı bir inceleme gerektirir. Öncelik olarak, su kaçağının hangi odaklardan geldiği tespit edilir. Hangi bölgelerin etkilendiği belirlenir ve işaretlenir. Sonrasında tercih edilecek su yalıtım yöntemi ile müdahale edilerek sorun giderilir.
Neden Jel İzolasyon?
Jel enjeksiyon su yalıtım yöntemi, hızlı ve kalıcı cevap vermesi ile tercih edilmesinin yanı sıra, başka yalıtım yöntemleri öncesinde de sağlamlaştırıcı ve iyileştirici etkisiyle takviye destek olarak kullanılır.
Jel enjeksiyon su yalıtımı uygulaması yapılırken; kilit rol oynayan malzeme pakerlerdir. Pakerler enjeksiyon uygulaması için duvarlara açılan deliklere yerleştirilen ekipmanlardandır. Pakerler için delikler, çatlakların hizasında delinir. Delikler yüzeye 45 derece eğik olacak şekilde açılmalıdır. Delik açma işlemi tamamlandıktan sonra, delik içindeki toz ve kalıntılar, hava tabancasıyla ya da daha basit bir aletle hava verilerek temizlenmelidir. Sonrasında pakerler dikkatli bir şekilde yerleştirilmelidir. Pakerlerin montajı yapıldıktan sonra makinanın son kontrolleri yapılır ve enjeksiyon işlemine geçilir. Enjeksiyon işlemi, jel malzemenin sızıntı ve çatlak odaklarından gelene kadar devam edilir. Sızma yapan çatlak kapanana ve sızma durana kadar işleme devam edilmelidir.
Jel enjeksiyon uygulamasından sonra son olarak pakerler uygun anahtarlarla sökülür. Sızma yapan jel yüzeyden kaldırılır. Deliklerin çevresi görüntüyü iyileştirmek amacı ile mastikle sıvanır.
Jel İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Enjeksiyon yalıtım uygulaması jel malzemesinin yanı sıra akrilik ve poliüretan maddeleri ile de yapılır. Beton güçlendirme maksatlı özel çimentolar ile de uygulanır. Jelin elastikiyeti yüksektir ve donmaya karşı dayanıklıdır. Yanı sıra kimyasal dayanımı yüksektir. Neme ve rutubete karşı dayanıklıdır.
Enjeksiyon işlemi sadece su yalıtımına fayda sağlamaz, uygulandığı beton yüzeyinin tüm çatlak ve boşluklarını doldurduğu için, zaaflarının giderdiği için, yapıların sağlamlığını ve dayanaklılığını arttırır.
Jel enjeksiyon su yalıtımı uygulaması, kesin ve kalıcı çözüm sunmasıyla en çok tercih edilen uygulamalardan biridir. Doğru eller aracılığı ile uygulandığında daha az maliyet ve daha çok verim kazanımları olabilir. Gökçe İzolasyon olarak en doğru ellerde olacağınızın garantörlüğünü yapıyoruz. Yalıtım denilince, çözüm denilince sektördeki ’’ en ‘’lerden olmanın mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz. Sizleri de bu tecrübe ve birikimlerimizden fayda görmeniz için bekliyoruz.