Yaşam alanlarımız olan evlerimizde, işyerlerimizde, okulumuzda ve diğer yaşam mekanlarında en tahammül edilemeyen şeylerden biri de gürültüdür.
Sesin düzeysiz ve düzensiz olarak yayılması, ses yalıtımı yapılmayan evlerde; dışarıdan gelen trafik sesleri gibi gürültülerin ve binalarda, daireler arası komşu seslerinin dayanılmaz halde hissedilmesini sağlar.
Yine çevrede bulunan okul, pazar, kafeler ya da eğlence mekanlarının sesleri ciddi boyutlarda rahatsızlık verebilir.
Mekanik odalarda (kazan dairesi, jeneratör, kompresör odaları) yalıtımsız olmaları durumunda dışarıya yüksek vererek gürültü oluşturabilirler.
Günümüzde yürürlüğe konulan imar yasası ile, ses yalıtımı tüm yapılarda iç ve dış cephede zorunlu hale getirilmiştir.
Ses Yalıtımı Nedir?
Dışarıdan gelen gürültü seslerini en aza indirmek ya da içerideki ortam seslerinin dışarıya çıkmasını engellemek için, gerekli yapı ve yalıtım malzemeleri kullanılarak yapılan bir dizi uygulamadır.
Ses Yalıtım Uygulaması ve Kullanılan Yalıtım Ürünleri
Ses yalıtımı uygulaması iki teknik esas alınarak yapılır.
- Akustik planlama ve ses yalıtımı; kapalı ortamdaki akustiği düzenleme, dışarıya sesi aktarmama ve sesi eşit dağıtma önceliği ile yapılan yalıtım uygulamasıdır. Radyo ve kayıt stüdyoları, konser ve konferans salonları, sinema salonları ile canlı müzik ve eğlence mekanları, balo ve düğün salonları bu yalıtım tekniğiyle hem dışarıdan gelen sesleri kesmeyi hedefleyip, hem de sesi eşit dağıtan yalıtım malzeme ve uygulamalarıyla, elde etmek istedikleri ses akustiğini sağlamış olurlar.
- Ses yalıtımı; sesin olumsuz etkilerini en aza indirmek önceliği ile sesi emen yalıtım malzemeleri ile yapılan uygulamadır. En rahat hissetmek istediğimiz evlerimizde, öğrencilerin dikkati dağılmasın diye okullarda, sessiz ve huzur ortamı oluşturmak istenen hastanelerde, bu konforu sağlamanın en öncelikli yolu ses yalıtımıdır.
Ses yalıtımında; titreşim ve darbe emici şilteler kullanılır. Bu şilteler parke altına uygulanmaktadır ve yerden ısıtma uygulamasına engel olmaz. İnşaatlarda daireler arası sesi kesmek için yapılan ses yalıtımında bu şilteler sıklıkla tercih edilmektedir.
Ağır ses bariyeri;
Epdm esaslı hammaddesi ile çok yoğun ve isminden de anlaşıldığı gibi incelik oranı çok düşük olmasına rağmen metrekare ağırlığı 5, 7 ve 10 kg. olmaktadır. Ağır ses bariyeri, ses izolasyonu yapılacak yüzeye, sandviç usulü ile, iki sıra duvarın arasında kalacak şekilde uygulanmalıdır.
Rebounder sünger (süngerpan);
atık süngerlerin içeriğine yapıştırıcı eklenip sıkıştırılmasıyla üretimi yapılan sünger levhalardır. Çeşitli kalınlıklarda üretilen bu süngerler hem ses hem de ısı yalıtımında kullanılmaktadır. Uygulamanın yapılacağı duvarlara, çelik profil uygulamasıyla yeterli hava boşluğu bırakıldıktan sonra, tüm yüzey alçıpan ile ya da ses emici özel ahşap kaplamalar ile kaplanmalıdır. Bu katmanın üzerine, hızlı kuruyan sıvı bazlı özel yapıştırıcı ile sünger levha izolasyon malzemesi uygulanmalıdır. Tekrardan alçıpan ya da ahşap kaplama ile izolasyon malzemesinin yüzeyi kaplanmalıdır.
Neden Ses Yalıtımı Yapmalıyız?
Yalıtımsız mekanlarda idare etmeye çalışmak, yorgunluk sebebidir. Ses yalıtımı bir lüks değil, ihtiyaçtır. Çevresel seslerin sürekli olarak motivasyonunuzu düşürmesine izin vermeniz, ruhsal ve bedensel sağlığınıza olumsuz etki eder. İhtiyaca uygun yalıtım ürünleri ile kaliteli bir şekilde uygulanan ses yalıtımı, istenilen sessiz ortamı sağlamaktadır. Huzur ve konforun olmazsa olmazı sessiz mekanların, uyku kalitemizden, verimli çalışmaya kadar bir çok faydası bulunmaktadır. Yine sessiz ortamlar odaklanmamızı arttırarak dikkatimizin dağılmasına olanak tanımaz.
Her türlü yalıtım uygulamasında profesyonel ekibimiz ve tercih ettiğimiz yalıtım ürünleriyle Gökçe İzolasyon olarak hizmet vermekteyiz. Sektördeki tecrübemiz ve yakından takip ettiğimiz güncel sektörel gelişmelerle, her geçen gün yenilenerek ihtiyaçlarınıza karşılık vermek için çabalıyoruz.