Bahçe ve teras altında kalan otoparklar ve garajlar, su ve ısı yalıtımı eksik veya yanlış uygulandığında, su akması ve sızma durumları yaşanmaktadır. Yanı sıra otoparklar nem aldığı için rutubet oluşumu olmakta, ortam sağlığı bozulmaktadır. Aynı zamanda araçlar için nemli ortamda bulunmak, zamanla mekanik paslanmasına sebep olabilmektedir. Yine garajların ısı yalıtımının olmaması, hemen üzerine imar edilen dairelerin enerji kaybı yaşamasına sebep olmaktadır. Yalıtım uygulaması yapılmayan garaj ve otoparkların üstündeki dairelerin ısınması oldukça zordur. Isınma verimli olmadığı halde gelen faturalar can sıkabilir.
Yeni yapılan yapılarda, bu durumlar göz önünde bulundurularak, kriterlere uygun şekilde otopark ve garaj üstü yalıtım, gerekli durumlarda garajlarda ters tavan yalıtım uygulaması yapılmaktadır. Böylelikle ileride yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçilmektedir.
Eski yapılarda da son teknolojiyle üretilen yalıtım malzemeleri ve teknikleriyle yaşanılan sıkıntıların önüne geçilmektedir.
Otopark ve Garaj Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Dikey mimari ve yapılaşmanın giderek artış gösterdiği büyük şehir ve merkezlerimizde, projelerinde yeşile yer vermek isteyen inşaat şirketlerinin, uygun her alanı yeşillendirme yaptığı görülmektedir. Bu alanların başında yeni ve büyük sitelerle, iş merkezlerinin otoparkları gelmektedir. Çevresel açıdan güzel düşünülmüş bu ayrıntı, gerekli yalıtım yapılmadığı takdirde, otopark ve garajlarda istenmeyen sonuçlar doğurmuştur. Yapılacak kaliteli bir yalıtım müdahalesi ile bu sıkıntının üstesinden gelinir. Otopark üstü teras ve bahçe uygulaması yapılmış yapılarda yaşanılan sıkıntıyı telafi etmek için, ilk olarak üzerindeki katmanlardan arındırılarak kazınma işlemi yapılır. Bu işlemdeki amaç, ana betona ulaşmaktır.
Ulaşılan ana betonun üzerine ‘’eğim betonu’’ yapılarak tüm tamir ve düzeltme işlemleri tamamlanır. Pah onarım ve uygulamaları ile gerekli iyileştirmeler yapılır. Tesviye betonu yapılarak yalıtım malzemesine hazır hale getirilir.
Uygulanan beton çalışmalarının kurumasının ardından detaylı bir astar çalışması yapılır. Dikkatli uygulanan astar kuruduktan sonra (membran, sürme, likit vb.) izolasyon malzemesi uygulanır. Son olarak seçilen kaplama malzemesi uygulanarak yalıtım işlemi tamamlanır.
Otopark Yalıtımının Malzemeleri Nelerdir?
Otopark ve garaj yalıtımında son yıllarda polyurea ve poliüretan kaplama malzemeleri uygulama kolaylığı ve uzun ömürlü olması sebebiyle daha çok tercih edilmektedir.
Polyurea kaplama ürünleri; otopark ve garaj yalıtım uygulamasında kalıcı çözüm sunan izolasyon malzemeleridir. Polyurea yüksek esneklik özelliği ve sprey şeklinde kolay uygulamasıyla, anında kuruyarak, ömürlük koruma sağlar.
Mevcut zeminde yapılması gerekli görülen onarma ve düzenlemelerden sonra, astarlama işlemi uygulanır. Atılan astarın 24 saat kuruması beklenir. Kuruduktan sonra uygulanan polyurea izolasyon maddesi ile kısa sürede güzel sonuçlar alınır. Anında kuruma gösteren polyurea yalıtım malzemesi, işinin ehli olan kişilerce uygulandığında çok daha iyi neticeler ortaya çıkar. Polyurea sağladığı sonsuz kullanım ömrü ile de en çok tercih edilen yalıtım malzemelerindendir.
Poliüretan yalıtım ürünleri; özellikle garaj tavanlarının ısı yalıtımını sağlamada etkilidir. Uygulama yüzeye spreyleme yöntemiyle uygulanır. Yüzeye püskürtülen ürün saniyeler içinde kürlenerek kabarır ve yüzeye sıkıca yapışır. Ek noktaları oluşturmayan poliüretan, uygulama sonrası bütünleşip tek parça olarak ısı köprüsü oluşumuna engel olur ve etkili bir yalıtım sağlar. Sağladığı uygulama ve kullanım kolaylığına rağmen, gösterdiği ısı yalıtım performansı göz önünde bulundurulduğunda, poliüretan maddesi de yalıtım uygulamalarında çokça rağbet görmektedir.
Garaj tavanlarına ve duvarlarına uygulanan poliüretan yalıtım malzemesinin, anında kabarması ve yapışması göz önünde bulundurularak, işinin ehli ustalarla uygulanması önemlidir.
Gökçe izolasyon, yalıtım ihtiyacınıza; detaylı ön çalışmalarıyla, kullanılan ürünlerin dayanıklı ve kaliteli tercih edilmesiyle, yalıtım uygulamasını yapacak olan uzman ekibiyle, layık olduğunuz hizmeti vererek karşılık verir.